3 דרכים לדאוג לאיכות חיי העובדים
עובדים מאושרים ובריאים הם העובדים האולטימטיביים. כיף לעבוד איתם, יש להם מוטיבציה, היעילות שלהם טובה, אכפת להם משאר הצוות וממקום העבודה, הם מנצלים פחות ימי מחלה, מנצלים את ימי החופש בצורה מעולה, ובשורה התחתונה הם טובים לעצמם, לאחרים ולעסקים.
מעסיקים שתורמים ודואגים לאיכות חיי העובדים (זה נשמע יותר טוב באנגלית – Well being), הם מעסיקים שהעובדים מעריכים יותר ושנעים יותר לעבוד איתם. 75% מהעובדים שמחליפים מקומות עבודה אומרים כי הם עזבו בגלל הבוס. כלומר, בגלל בוסים שהאינטראקציה איתם לא הייתה נעימה, ושלא הבינו שלעובדים יש חיים מעבר לעבודה. המסקנה ברורה – מעסיקים ומקומות עבודה שאכפת להם מהעובדים מרוויחים את העובדים במלוא מובן המילה! כדי לדאוג לרווחת העובדים במישור הפיזי והנפשי, יש צורך במעשים שיגבו את המילים. לפניכם 3 דרכים בהן תוכלו לתמוך באורח חיים בריא באופן אקטיבי:
1. עודדו פעילות גופנית וספורטיבית
יש כמה דרכים לעשות זאת. הראשונה והפשוטה ביותר היא השגת הטבה לעובדים במכוני כושר, בקבוצות ספורט שונות וכדומה. ההטבה יכולה להיות הנחה במחיר המינוי או אפילו מנוי מתנה מטעם מקום העבודה. אפשר גם לעשות צעד נוסף בכיוון, ולאפשר לעובדים לצאת לחדר הכושר במהלך יום העבודה, כך העובדים מקבלים הפסקה מרעננת, שומרים על הכושר, וחוזרים לעבודה עם מוטיבציה גבוהה ואנדורפינים פעילים במיוחד, שתורמים לתחושה טובה במהלך יום העבודה. במשרדים גדולים מאוד, ישנה גם האפשרות להקמת קבוצה בענפי ספורט פופולריים, שתשתתף בליגה למקומות עבודה. וכמובן שיש את מקומות העבודה שמפעילים חדר כושר במקום העבודה ותורמים בכך לרווחת ובריאות העובדים.
דרך נוספת היא השמשת מקלחות במשרד. כך מקום העבודה מאפשר לעובדים לרכוב על אופניים או לרוץ לעבודה ובכך לעשות כושר יומיומי. קיומה של המקלחת במקום העבודה מאפשרת לעובדים להתרענן לאחר הפעילות הספורטיבית.
2. עודדו אכילה בריאה
אכילה בריאה מורכבת גם מאופן האכילה וגם מהאוכל עצמו. אופן האכילה במשרד או במקום העבודה הוא פעמים רבות עניין של תרבות משרדית. עובדים רבים שחשים לחץ גדול במהלך יום העבודה נוטים לאכול בשולחן העבודה או להחמיץ ארוחות. כמעסיקים שאיכות חייהם ובריאותם של העובדים חשובים להם, יש להנהיג כללים ברורים בנוגע לארוחת הצהריים, וגם דוגמא אישית יכולה לעזור. אפשר לקבוע הפסקה בשעות קבועות לכל מחלקה, או לוודא שהמנהלים הישירים מעודדים את העובדים לצאת להפסקת צהריים או לאכול במטבח, חדר האוכל או לפחות לא מול המחשב והמיילים.
הפרמטר השני של האוכל עצמו הוא עניין שניתן לכוון בכמה דרכים. אם העובדים מביאים אוכל בריא מהבית, הרווחנו את הדרך הקלה, שמתבטאת בשמירה על תרבות אכילה בריאה, כפי שהוסבר בפסקה שלמעלה. אם העובדים נוטים להזמין אוכל, או שהמשרד והחברה מספקות כרטיסי הטבות למסעדות שונות באזור, כמו תן ביס ודומיו, כבר יש צורך במחשבה יצירתית ואקטיבית יותר.
בהרבה ממקומות העבודה עוברים מוכרי סנדוויצ'ים פעם ביום. ניתן להזמין מוכרים שאנו יודעים שמכינים סנדוויצ'ים בריאים, למשל. אפשרות נוספת היא ליצור הסכמים שונים ומגוונים עם מסעדות שונות שמוכרות מאכלים בריאים, ולנסות לסדר תפריטים מיוחדים למקום העבודה, הנחות לעובדים וכל הסדר אחר שיעודד את העובדים לאכול את המאכלים הבריאים ולוותר על המקדונלדס הקרוב למשרד. יחד עם זאת, חשוב מאוד להקפיד לעודד לאכילה בריאה, אבל לא ליצור מצב בו אנו מנדנדים או מציקים לעובדים שלא בוחרים באורח חיים בריא יותר. מטרתנו היא לא להעניש את העובדים שלא בחרו בדרך החיים הזו, אלא לעודד את אלו שכן בוחרים באיכות חיים והפיתויים עלולים להקשות עליהם.
דרך עקיפה, היא להזמין הרצאה לעובדים על אורח חיים בריא, או סדנאות בישול מגוונות. כך גם נותנים לעובדים ידע קונקרטי בבישול בריא, ומידע תאורטי על תזונה, יחד עם החוויה הנעימה והמגבשת בעלת ערך מעשיר לחיי העובדים.
3. דאגו לאיזון של חיים ועבודה
איזון בין עבודה לבין משפחה, חברים, תחביבים וזמן לעצמנו הוא אחד הדברים החשובים לאורח חיים בריא. בתרבות המערבית עובדים למדו שעל מנת להוכיח את עצמם הם צריכים לתת יותר מעצמם – יותר שעות, יותר השקעה, יותר מחויבות. זה אולי נראה טוב בשנה שנתיים הראשונות, ואולי אפילו דוחף את העסקים קדימה, אך בטווח הארוך התנהלות כזו, שאינה מאוזנת בכלל, הרסנית הרבה יותר משהיא יעילה. זו התנהלות שיוצרת שחיקה מאוד גדולה, שבתורה מביאה לחוסר ריכוז, תשישות, עייפות וחוסר שביעות רצון כללית ממקום העבודה. המטרה שלנו, כמעסיקים, היא לוודא שיש איזון בין העבודה לחיים, מפני שבטווח הארוך, עובדים ירגישו יותר מחויבות למקום עבודה שרואה בהם גם בני אדם, ומכיר בכך שיש להם חיים ועיסוקים גם מחוץ למשרד ומעבר לשעות העבודה הסטנדרטיות. כך גם נוכל לדעת שההשקעה היא אמיתית ולא רק למראית עין, וכאשר יהיה צורך בהשקעה מעבר לגדר הרגיל, נוכל לסמוך על העובדים שישקיעו ברצון.
חלק מהאפשרויות לעודד את האיזון הזה הוא ליצור מדיניות בה העובדים יכולים לצאת מוקדם ולהשלים את השעות בזמנים אחרים, כדי שיוכלו לעשות סידורים, ללכת לאירועים חשובים עם המשפחה וכיוצא בזאת. והאופציה האחרונה שגם נעשית במקומות עבודה רבים, היא ארגון פעילויות פנאי וגיבוש על חשבון ימי העבודה. מעבר לכיף הגדול שחשים העובדים, אנחנו תורמים בכך לגיבוש העובדים, וליצירת מערכות יחסים משמעותיות, שלאחר מכן יצרו יחסי עבודה חלקים, טובים ויעילים.
אורח חיים בריא ואיזון צריכים להיות השאיפה של המעסיקים, כפי שהיא שאיפה של העובדים. חלק גדול מהגישור מתבסס על תקשורת ועל ראיה והקשבה לצד השני. הראיה וההקשבה לעובדים אינה מתבטאת רק במקרים של מחלוקת, אלא בעיקר בהתנהלות היומיומית, בהבנה שכבני אדם הם מכלול הרבה יותר גדול ומשמעותי מרק "עובדים". אם כמעסיקים ומנהלים נקפיד לראות זאת, ולהתכוונן לכך שחיי העובדים יהיו טובים עד כמה שניתן, לפחות בשעות בהן הם תחת חסותנו כמעסיקים, נרוויח אנשים שבאים לעבוד (בניגוד לכאלה שרק באים לעבודה), נרוויח מוטיבציה גבוהה של כולם ומחויבות כנה להצלחה המשותפת.